I Sverige så tillverkas det en hel del produkter i plast. Man kan säga att formsprutning är den viktigaste och mest effektiva arbetsmetoden när det gäller att framställa plastdetaljer och plastprodukter. Med hjälp av formsprutningen så kan industrierna ta fram stora volymer av komplicerade produkter.
Formsprutning för bearbetning av plast
Automatiseringen av plastbearbetning utvecklades i slutet av förra århundradet och användningen av effektiva formsprutningsmaskiner har sedan dess ökat kraftigt. Idag är formsprutning det naturliga valet när det kommer till bearbetning av plaster. Den här metoden är också ett ekonomiskt hållbart alternativ som används inom flertalet industrier som fordonsindustri, elektronik, möbelindustri med flera.
Olika typer av plaster
Plaster kan delas in i grupperna termoplaster och härdplaster. De är uppbyggda av en eller ett flertal plastpolymerer som sedan mixas med andra tillsatsämnen som till exempel stabiliseringsmedel, färgämnen, och armeringsmaterial. Formsprutning används främst för att bearbeta och för att skapa produkter av termoplast, men kan också med fördel användas för bearbetning av andra plastmaterial. Det går att formspruta alla de vanligaste plastmaterialen. Termoplaster är ett plastmaterial som mjuknar när det smälter och som lätt kan formas om. För härdplasten gäller däremot att den kemiska strukturen ändras när den smälts. Det presenteras dock kontinuerligt nya spännande och mera utvecklade plaster på marknaden, så det gäller för industrierna som specialiserar sig på formsprutningstekniker att ständigt hålla sig uppdaterade om de bästa materialen som passar bäst för den aktuella produkten.
Med sprutningsmetoden kan man skapa verkligt små plastdetaljer på mindre än ett gram till betydligt större och tyngre produkter. Med specialdesignade formverktyg kan man skapa i princip nästan vad som helst, det mesta från spikmattor till trafikikoner. Det går till och med att använda denna teknik som arbetsmetod för att lägga plastgolv.
Så går det till
Granulerad plast, även kallad masterbatch eller plastgranulat, det vill säga mald plast, sätts genom en tratt i formsprutningsmaskinens sprutenhet som leder till en särskild uppvärmd sprutcylinder. I cylindern värms plastmassan upp och smälts vid rätt temperatur för det aktuella plastmaterialet, vanligen mellan omkring 175 och 300 grader Celsius. Den smälta plasten matas och drivs sedan fram och doseras ut jämnt till formlåsningsenhetens formverktyg, där den sedan kyls ner och slutligen stöts ut. Det hela är en känslig teknisk och kemisk process där det är viktigt att varje skede går som det skall. Temperaturen och trycket måste vara de rätta så att plasten inte hinner stelna förrän den kommit i låsenhetens formverktyg, vilket kan leda till plasten blir svag, deformerad eller av allmänt låg kvalitativ. Formsprutorna varierar i storlek och kan ha en så kallad låskraft från omkring 25 ton till cirka 1000 ton, men de största formsprutorna kan ha storlekar på upp till 8000 ton. Arbetet flyter på lätt med hjälp av robotar och automatisering. Formsprutning som bearbetningsmetod är ett bra alternativ speciellt när det är viktigt att få en bra ytfinish på produkten. Som arbetsmetod är den dessutom kostnadseffektiv och snabb och bedöms som ett miljövänligt alternativ.