Effektiv formsprutning kräver innovation

När man ser lite närmre på allt som är gjort av plast så kan man verkligen imponeras av hur det här materialet kan ta form och fungera på så många olika sätt. I Sverige så ligger nivån på produktionen av produkter av glasfiber och plast på en mycket hög nivå och med termoplastisk polyuretan så kan man tillverka allt från komponenter till sjukvården till stora dagvattenmagasin och kassetter som ska grävas ner under jord. Men våra plasttillverkare nöjer sig inte med den fina teknik och höga produktionstakt som de kan erbjuda idag och utvecklingen av formsprutning går framåt vilket innebär helt nya möjligheter. I och med att vi hela tiden kräver lite mer av tillverkningsprocesserna så är det fortsatt så att innovation krävs för att möta de nya kraven. Det här leder till spännande uppfinningar och nya sätt att se på produktionen och de arbetsprocesser som man använder sig av.

Effektiv formsprutning

Även om man kan säga att Sveriges plastindustri är effektiv och att formsprutning och formblåsning, så som metoderna ser ut idag, är kostnadseffektiva så är det så att tempot hela tiden ökar. Lägg till detta att man hela tiden finner nya möjliga plastprodukter av termoplast som tidigare var svårare att få fram med formsprutning. Ta till exempel små plastbehållare som luppar som ska användas inom sjukvård och matindustrin. När plastprodukterna är så pass små så är det inte alltid så enkelt att smälta ner plastgranulat för att skapa produkten. Här är det där med tidseffektivitet ett måste för man kan inte låta den smälta plasten stå alltför länge och produktionen måste gå snabbt samtidigt som temperaturen på plastmassan inte sjunker. Idag klarar man detta även för mycket små föremål och det är verkligen något som påverkar flera industrier som har behov av den här typen av plastprodukter till bra priser.

Ny innovation

Nya tillverkningsmetoder och patent tas fram och även om man fortsatt jobbar med formsprutningstekniken så förändras de maskiner och arbetsprocedurer som man använder sig av. Det är nog rätt troligt att framtidens formsprutning kommer att bli alltmer flexibel, snabb och avancerad. Samtidigt så kan man tänka sig att maskinerna som används blir ännu lättare att hantera och att precisionen blir ännu skarpare. Precis hur detta kommer att gå till får vi förstås se när innovationerna väl släpps på marknaden. Förutom att jobba med ny teknik för maskinerna så kan man även påverka själva plastmassan genom att arbeta med upphettning på olika sätt så det finns nog en hel del att se fram emot vad gäller kommande tillverkning av plastprodukter med hjälp av formsprutningsmetoden. En stor del av utvecklingen sker förstås utomlands men de nya innovationerna når snabbt de svenska plasttillverkarna som investerar i nya maskiner och ny datateknik.