Formsprutning av plastprodukter för livsmedelsindustrin

Formsprutning är en vanlig form av plastbearbetning som kan användas för att ta fram produkter som kommer att användas inom livsmedelsindustrin. Det råder stor skillnad mellan en produkt som man ska använda som verktyg eller som del av en apparat och en som man kommer att förvara mat i. Det finns som bekant vissa risker med att använda plast för förvaring av mat och det är otroligt viktigt att man väljer rätt plast samt att produktionsprocessen är hygienisk.

formsprutaplast

Formsprutning av livsmedelsbehållare

Det finns regler för vilken typ av plast man kan formspruta med då det ska bli till en livsmedelsbehållare. Här tänker man inte bara på själva plasten och de ämnen som den kan överföra till maten utan också på behållarens kvalitet. När man ska fylla en plastkomponent med dryck eller mat så måste man ju kunna rengöra den utan att plastens kvalitet försämras så det är viktigt att man utför formsprutning med ett plastmaterial som är hållbart.

Det finns ju lite olika typer av plaster som vi finner i de förpackningar som olika typer av livsmedel förvaras i. Några exempel på detta är:

PET – PET-flaskorna är mycket omtyckta och de används för det mesta för drycker, men de kan också innehålla saker som olja, dressing eller till och med grönsaker av olika slag. Den här typen av plastförpackning är inte farlig men man ska förstås tänka på hur man återanvänder den då man väl har druckit upp den ursprungliga drycken. Ett vanligt tips är att man inte ska använda den här typen av flaskor för vatten och annat utan genast skicka de till återanvändningsstation så snart som de är tomma.

PE-HD – Förpackningar av polyetylen med hög densitet brukar rymma varor som smör, juice, diskmedel, mjölk och schampo. Den här plasten är inte farlig men ska inte upphettas. Om man hettar upp i ugn eller mikrovågsugn så kan det leda till att farliga ämnen når maten.

PVC – PVC-filmen finns i varje kök och är behändig då man vill täcka mat och stoppa in i kylen. Det här plastämnet kan också finnas i flaskor som rymmer schampo, fönsterputs och rengöringsmedel. PVC ska man vara försiktig med då det handlar om livsmedel. Man ska absolut undvika upphettning och dessutom så är det bra att välja en plastfilm med PVC som är utan mjukgörare eftersom mjukgöraren kan ha farliga ämnen.

Polypropen – Det här är en plast vi ser i ketchupflaskor, sugrör, olika typer av burkar och även i förpackningar för bröd. Den bedöms vara mycket ofarlig och är därför ett bra val just för livsmedelsprodukter.

Polystyren – Här är en plast som kan användas vid formsprutning för att ta fram plastbestick och sådant som man ska använda en gång för att förpacka matrester och sallader. Man ser även materialet i butiker som säljer kött och fisk som de förpackar i plastförpackningar. Det är mycket viktigt att man använder produkter av detta material på rätt sätt eftersom det här är ett plastmaterial som kan läcka ämnen till mat och dryck då det upphettas.