Formsprutning är den vanligaste tillverkningsmetoden

Det finns många olika metoder för plastbearbetning men den vanligaste är utan tvekan formsprutning. Med formsprutning så kan man få en perfekt passform, gång på gång. Formsprutningen har flera viktiga fördelar. En är att tillverkningsmetoden fungerar för i stort sett alla plaster. Det går också att anpassa tillverkningen för att få rätt design på den färdiga plastkomponenten.

Formsprutning i ett nötskal

Idag så jobbar verkstäder med mycket moderna formsprutningsmaskiner. Det här är maskiner som kan jobba automatiskt och det gör att tillverkningsprocessen blir mycket snabb. Man tillverkar inte i ett nötskal men väl i ett skal som kan delas i två! Det rör sig om en form som också kan omnämnas som formverktyg.

Innan plasten sprutas in i formverktyget så kommer den att hettas upp. Granulatblandningar blir till en flytande massa som sedan matas in i formen. Där kommer den att stelna och med tryck så ser man till att rätt form uppstår.

Nu är det förstås så att formsprutning måste ske med rätt temperatur och rätt tryck. Det här kräver exakthet. Om något skulle vara aningen för lite eller för mycket så leder det till plastdelar som inte håller måttet. Med de moderna formsprutningsmaskinerna så är det lättare att få precis rätt inställningar och det leder till plastkomponenter som håller otroligt hög kvalitet.

Vad är operatörens uppgift?

En operatör som jobbar med formsprutning kommer inte att vara den som formar plastprodukterna. Hans uppgift ser annorlunda ut. Arbetet som operatör handlar mer om att överse de automatiska processerna och säkra sig om att maskinerna jobbar som de ska.

Beroende på operatörens kunskap och arbetsuppgifter så kan det vara så att operatören även sköter viss programmering. Med hjälp av datorprogram så talar man om för formsprutningsmaskinen vad den ska göra. På så vis kan samma maskin klara av många olika projekt och det på kort tid.

Kosteffektiva arbetsprocesser

Tiden är dyrbar och tid sparas med formsprutning vilket är en stor anledning till att tillverkningstekniken fortsätter att vara den främsta inom plastproduktion. Att undvika fel är också något som sparar på pengar. Det går ju att planera projekt på ett precist sätt, och med den här metoden så blir det inget svinn.

Den plast som behövs till produkterna som ska tillverkas används. Inte mer, inte mindre. Det krävs ingen efterbearbetning då det är färdiga delar och produkter som kommer ur formsprutningsmaskinen. Man kan ju till och med lägga in delar som dekoration som till exempel den text och bild som syns på locket på ett glasspaket.

Tekniken för formsprutningen förfinas hela tiden. Med nya möjligheter för återanvändning av plast så förblir den en mycket viktig metod inom plastindustrin. Även om det dyker upp nya smarta tillverkningsmetoder som 3d-printning så förblir formsprutningen otroligt viktig för fortsatta projekt som håller en låg kostnad men ger hög kvalitet.