Plastbearbetning med TPU termoplastisk polyuretan och TPE elastomer

Genom att välja rätt typ av plastmaterial så får man goda egenskaper och även god ekonomi. Man kan utföra plastbearbetning med TPU termoplastisk polyuretan och TPE elastomer, och båda används idag inom plastindustrin. Men vilken sort ska man använda när och vad är varje typ av plast bra för? Inför ett projekt där man ska tillverka delar av plast så bör man se till att få hjälp med vägledning så att man får det material som kommer att passa produkten bäst, och så att det blir det som kostar minst.

plastbearbetning

TPU termoplastisk polyuretan och TPE elastomer

Låt oss börja med att se på skillnaderna mellan dessa plastmaterial.

TPE – Det här är en plast som också kallas för termoplastiskt gummi och som kan vara mycket elastisk men som även kan ha varierande hårdhetsgrad. Om man jämför med TPU så kan man säga att TPE är aningen sämre vad gäller tålighet mot slitage och hållfastheten. TPE-S och TPE-A är vanliga versioner av TPE som kan användas för att tillverka olika typer av plastobjekt som ska ha viss elasticitet.

TPU – Det här är en termoplastisk elastomer med en bas av polyuretan. Man kan säga att det rör sig om en termoplastisk variant av polyuretangummit som man kan smälta ner och sedan använda igen. TPU plaster brukar ha bas av polyester och polyeter men det finns andra varianter. Med polyester så får man bra mekaniska egenskaper. Skillnaden mellan TPU och TPE är framförallt att TPU klarar mer påfrestning och tryck. Man får helt enkelt längre hållbarhet.

När ska man använda vad?

Beroende på vad man ska tillverka så väljer man TPU eller TPE. Med tanke på att TPU håller bättre så är det inte så konstigt att man ofta väljer denna typ av plast då det rör sig om produkter och delar som ska användas inom industrin. En annan anledning till detta är att TPU ger värmebeständighet vilket man kan ha behov av vid fortsatt produktion.

TPE används oftare i konsumentprodukter och då särskilt när man är ute efter elasticitet. De flesta har den här typen av produkter hemma och det kan röra sig om allt från saker i köket till mindre prylar som man använder sig av som prydnad eller som bruksföremål.

Plast är ju ett slit och släng material och därför så är det en fördel med plastmaterial som går att återvinna. TPU är som sagt känt för att ha de egenskaper som krävs för att man ska kunna smälta ner och börja om men det här är inte helt enkelt. Med mer forskning omkring hur dessa plastmaterial kan användas igen för nya produkter så kan man kanske få ner kostnaderna för återvinningen vilket kan vara positivt för fortsatt produktion av TPU termoplastisk polyuretan och TPE elastomer.