Moderna formverktyg för hållbar tillverkning

Det är inom tillverkningen av plastprodukter som man talar om formverktygen som är en slags kombination av form och verktyg. Det här är verktyg i form av formar som man installerar i maskinerna som ska forma plasten. Smält plast hälls i ett formverktyg för att sedan stelna och anta den design och struktur som formen har. Det här är en arbetsprocess som kräver moderna verktyg som håller mycket hög kvalitet.

Moderna formverktyg vid plastbearbetning

Dagens plastbearbetning är effektiv och smidig. De verktyg som man använder sig vid metoder som formsprutning kallas ofta för formar men också för formverktyg då de är en slags verktyg. Hur bra form man använder sig av får stor betydelse. Med ett uselt formverktyg så får man nämligen usel produkt och därför så lägger man ner en hel del tid, kraft och pengar på att ta fram perfekta formar.

formsprutningverktyg

Även om det kostar en hel del att investera i en bra form så är det något man kan få igen rent ekonomiskt då formen klarar av en avancerad produktion av stora volymer. Det kan ju faktiskt vara så att man kommer att använda sig av samma form vid upprepade produktionstillfällen och då lönar det sig att satsa lite mer på framtagningen av formverktyget.

Formen ska klara av att distribuera den smälta plasten på rätt sätt och sedan forma den jämnt. Den ska också fungera på rätt sätt då man kyler ner platsen så att den stelnar. Sist men inte minst så måste det vara enkelt att få ut plasten ur formen utan att någon plast har fastnat vilket skulle innebära rengöring innan man kan gå vidare med nästa detalj.

Olika produktionsmetoder för att få fram formar

Man kan ta fram formverktygen på olika sätt och idag så finns det spännande produktionsteknik som till exempel 3D-printning som är modern och som gör det lättare att på ett snabbt sätt få fram verktygen.

En del företag kan själva skapa formverktygen som de har behov av medan andra beställer dessa från en tredje part. Med hög kvalitet så är det ju inte så ofta som man måste beställa nya verktyg för en viss typ av produktion men verkstäder som tillverkar många olika typer av plastobjekt behöver förstås ofta nya formar och då är det viktigt att kunna få de nya formarna snabbt så att produktionen kan flyta på som den ska.

Då formarna är gjorda av metall så är det förstås vanligt att de tillverkas av metallverkstäder som med moderna maskiner kan få rätt proportioner. Idag så använder man sig av datorteknik och programmering för att skapa rätt dimensioner som företaget som ska tillverka plastdetaljer kan lita på.

Vill du bli verktygsmakare?

Svensk industri är en spännande plats för så många olika typer av människor. När det ska tillverkas allt från möbler till verktyg så gäller det att ha:

  • säljare
  • programmerare
  • hantverkare
  • legoarbetare
  • projektledare

Det ingår förstås många fler uppgifter i ett industriprojekt men man kan se att den som till exempel tillverkar verktyg ofta får fungera inom flera av dessa roller vilket kan vara en mycket spännande utmaning och leda till ett roligt jobb. Detta är något man tar hänsyn till under verktygsmakare utbildning där man får lära sig mer än själva hantverket för att sedan kunna fungera som operatör och mer på en verkstad.

Plastverktyg för formsprutning

Om man ska göra stora serier av formsprutade plastprodukter är det lämpligt att tillverka ett verktyg. Detta verktyg är slitstarkt och kan ofta användas för massproduktion av tiotusentals likadana produkter. Vid små serier kan det vara lönsamt att 3d-printa plastprodukten. Det kan även vara en god ide att ta fram prototyper med 3d-printning innan man tillverkar det slutliga verktyget, vilket oftast är mycket kostsamt. Läs mer om formsprutning och 3d-printning här.

formsprutning

Vem passar som verktygsmakare?

Om du vill bli verktygsmakare och ta en verktygsoperatör utbildning så måste du förstås fundera på om du verkligen kommer att trivas med detta jobb. Man brukar säga att en operatör ska vara lugn och samlad, ha ett logiskt tänkande och tycka om att jobba i lag med andra. Dessutom så får man inte bli stressad av situationer då man kanske står med en maskin som inte fungerar och tidspress för sitt projekt.

Måste man gilla matte?

Ja, man måste gilla matte för att kunna jobba med datorer och läsa av ritningar. Även om man inte i första hand fungerar som programmerare så ska man som verktygsmakare kunna ställa in sin maskin så att den fungerar på rätt sätt och då ingår det en del matematiska formler. Det är inte så komplicerat men man får inte tycka att matte är omöjligt eller svårt för då kan utbildningen bli trög och arbetet jobbigt. Är man bara logiskt lagd så bör det gå bra att lära sig den matte som krävs för jobbet.