Plastverktyg är framtiden då metall ersätts med plast

När man tänker på plast så är det kanske inte direkt så att man ser detta material som ett alternativ till metall. Metallen är ju hård och plasten ofta rätt så mjuk. Men så enkelt är det faktiskt inte och det finns flera områden där man sakta men säkert går över till plastalternativ. Dessutom så är plastverktyg viktiga i flera olika sammanhang där det inte skulle bli lika praktiskt med någon form av metall. Fördelarna är många, och i och med att tekniken för plastbearbetning utvecklas så kan man se hur detta material är en viktig del av framtiden.

Plastverktyg som håller

Med moderna plastmaterial så får man plastverktyg som är mycket hållbara. Det är inte så att plast är synonymt med ett material som lätt går sönder, detta eftersom man numera kan skapa plastblandningar som ger otroligt slitstarka produkter. Beroende på hur verktyget ska användas så kan det mycket väl bli bättre med någon form av fiberplast. Något som dock är otroligt viktigt att tänka på är att det inte är så att man byter metallverktyg mot plastverktyg rakt av.

När man ska designa en viss komponent av plast så måste man börja om från början för att få rätt struktur som drar störst nytta av materialet. Men det faktum att det här faktiskt är möjligt ger många fina möjligheter. Redan idag så är det så att man med formsprutning och formblåsning tillverkar delar av plast som tidigare var gjorda av metall.

Bra för miljön

Samtidigt som det finns anledning till att minska på användandet av vissa typer av plaster så är detta ett material som kan ge stora miljöfördelar. Idag så är det mycket vanligt med flygplansdelar som tillverkas av plast istället för av metaller. Det här får stor betydelse. Då delar som ving-boxar är av plast så blir de mycket lättare. Ett flygplan som väger mindre drar mindre bränsle och är därmed bättre för miljön!

Det här är ju även ett material som går att återvinna. När ett plastverktyg har gjort sitt så går det att smälta ner och använda igen. Det forskas fortfarande en hel del omkring detta och man försöker finna kombinationer som är både kostnadseffektiva och hållbara. Men att se plasten enbart som en miljöbov är knappast korrekt med tanke på hur den faktiskt kan leda till besparingar och en form av återvinning som man inte får med metall.

I framtiden så lär vi alltså se alltfler produkter som är gjorda av plast och industrin görs om på så vis att många komponenter och verktyg som tidigare var av metall nu är av plast. Metallen kommer givetvis inte att försvinna men den får lära sig att gå hand i hand med materialet som i allt mindre utsträckning förknippas med slit och släng.