Formsprutning

Numera så är vi vana vid plasten som en integrerad del av tillvaron. Allt från påsar till leksaker produceras av plast och med hjälp av formsprutning så kan man skapa avancerade former med hög kvalitet. Metoden är intelligent men kräver förstås rätt redskap, maskiner och kompetens för att bästa möjliga resultat ska uppnås. Svenska verkstäder som erbjuder bearbetning av plast kan många gånger ta hand om hela arbetsprocessen och även montera eller packa då detta behövs. Det här leder till viktiga besparingar för företag som behöver skräddarsydda plastprodukter i små eller stora volymer.

Plastgranulat masterbatch

Formsprutning av hög kvalitet

Man kanske inte tänker på plast och kvalitet som synonymer men då man ska ta fram en plastkomponent så är kvaliteten en högst viktig faktor. Plastcontainers som ska användas inom livsmedelsindustrin får inte vara spröda vilket skulle kunna leda till att matvaror blir dåliga i förtid. För att formsprutning ska leda till solida föremål så gäller det att jobba på rätt sätt. Formsprutningen fungerar som så att man smälter ner plast och fyller en form med massan. När massan har stelnat så får man den färdiga delen. Här gäller det dock att massan inte stelnar för snabbt och att formen inte har utrymmen som inte fylls upp. Det kan vara en fördel att jobba med en verkstad som tillverkar egna formar men det beror förstås en hel del på vad som ska tillverkas.

Det fina med plastprodukter är att man idag jobbar med plaster som kan återanvändas. Det här betyder inte att man får en lägre kvalitet. Moderna plastmaterial gör det möjligt att forma om samma plastmassa flera gånger om och det är förstås en stor fördel för företag som vill jobba på ett miljömedvetet sätt.

Allt på en verkstad

När man ska ta fram en plastkomponent så kan man vända sig till en verkstad som klarar av att formspruta men formsprutningen är ju bara en del av en tillverkningsprocess. Det viktigaste är kanske själva planeringen. Det är då man ser över det som ska tillverkas och hur som man kan avgöra om det kommer att behövas efterbearbetning som till exempel svetsning i plast och annat som gör att man får den del eller produkt som man har behov av. Det där med färg är inte så komplicerat eftersom man kan tillsätta färgen i den massa som ska stelna. Olika verkstäder jobbar på olika sätt och man kan få rekommendation för vilken typ av formning som kommer att fungera bäst. Ibland så kan vakuumformning vara det smidigaste alternativet och man bör alltid ta en titt på vad som erbjuds och till vilken kostnad.

Legoarbeten

Om man jobbar med en verkstad som kan ta hand om det mesta men inte den typ av formsprutning som blir bäst så kan man ta nytta av legoformsprutning som helt enkelt innebär att själva formningen av plasten sker hos ett annat företag. Numera så är det ganska vanligt att verkstäder och industriföretag sammarbetar för att på så vis ge den allra bästa tjänsten till kunder som kräver högsta kvalitet. Genom att lägga ut en del av tillverkningen i form av legoarbeten så får man en komponent som lever upp till alla krav. I regioner som Gnosjöregionen så ligger verkstäderna nära varandra och man jobbar på ett flexibelt och smidigt sätt som gör att kunden inte behöver dras med förseningar bara för att fler verkstäder är involverade i ett och samma projekt.

Utveckling och modernisering

Precis som inom andra industrier så utvecklas plasttillverkningen. Det är mycket som behöver förfinas och dagens krav om miljömedvetenhet har gjort att man ser extra mycket på hur plast kan återvinnas och vilken typ av plastproduktion som är bäst för miljön. När man kontaktar en modern verkstad för hjälp med formsprutning så kan man lita på att man får de bästa materialen, effektiva verktyg och maskiner samt operatörer som förstår hela processen. Som kund så bör man även uppleva att man förstår tillverkningen och de olika delarna. Trots att man använder avancerad datorteknik så är det viktigt med en kommunikation som leder till att alla inblandade är helt överens om vad som ska göras, till vilket pris, och med vilken tidsplanering. Här kan man se att svenska företag ligger i täten med produktionsprocesser som känns trygga och effektiva och som leder till riktigt goda resultat.